Aku, Dia & Cintakami

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah


Kepada suma di ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah, bersama-samalah kita meningkatkan keimanan dan ketakwaan pd ALLAH... & semoga mendapat keredhaan dri Illahi..
Salam Ukhwah...
Yatie

Saturday, December 5, 2009

Slow la...

Disebabkan selalu kena balik lambat..aku kena la drive sendrik g opis..selalu aku tido jer..sedar2 dah kt tepi pagar PHAAM...Bila aku drive baru aku tau mcm mana tensen nyer cik Hb aku drive hari2 ....(dah tau lama dah.. tu yg malas nk drive..ahakssss).

Ada satu pagi tu...aku mengekor belakang sebuah keta..muatan penuh. Si dreba duk sakan bercerita...aku tau sbb tgk tangan dia cam sotong ke kiri ke kanan ke dpn kebelakang...haru betul mamat ni.. keta dah bsusun kat belakang. nak memotong x leh sbb keta dr dpn byk sgt. Pd pemandu keta cam gini tolong ler..tangan tu kalu nak kehulu kehilir lantak pi hang la..tapi kaki tu tolong ler tekan minyak..takkan nak suruh kaki pun kehulu kehilir...

Tu kes sibuk bercerita,ni lak kes perasan keta laju. Bila sampai kat tempat bleh memotong (ada 2 lane)keta yg lembab p sebelah lane kiri (sbb sedar diri lembab) tp keta ke2 yg mgekor kat belakang x sedor diri lembab so bersaing gn keta lembab td, bukannya nk memotong jd keta ke3 x leh nak g mana...sampai sudah x leh memotong. Dah la slow...suka sgt tekan brake..nampak lopak brake..nampak air brake..nampak gerai karipap brake...adoiiiii

Kes bergayut kt tipon pun satu hal, org duk sibuk nk kejar traffic light dia dok bawa keta kekiri kekanan & slow tahap gaban...lepas tu leh lak melencong dr lane ke3 ke lane tepi sekali. Dah tau x nk masuk traffic light p la awal2 ke tepi jgn ganggu driver lain.Driver sekarang suka memperjudikan nyawa mereka & keluarga mereka. Bawa keta ni kena ada tolak ansur...bila pemandu lain x sabar, mereka akan memotong walaupn jalan depan x clear..ni yg myebabkan xcdent. Kalu rasa keta x pickup g jer lane kiri jgn myusahkan pemandu lain. Kalu speedlimit 80km/j jgn ler bawa 40km/j. Tensen + mengantuk kalu ikut belakang keta lembab ni... HATI2 DIJLN RAYA..PANDU CERMAT JIWA SELAMAT.

CA yg buat aku pening

2-3 bulan ni aku bz sikit & tpaksa stayback (dlm kata lain kena paksa OT). Boss nak settlekan CA (Collective Agreement - Company yg ada UNION tau ler menda alah ni) dlm bulan ni...Aku & CA team dah btungkus lumus menyiap & membentangkan kertas kerja..tp still x dpt fullfill boss yer kehendak (boss aku ni bernafsu lain macam sikit...ari ni cakap lain esok dah jd lain lak).

Aku lak jenis yg suka on-time (datang on-time -kadang2 lambat gak he3 & balik pun sure on-time la..). Stayback lak bukan kejap2 kadang2 drag sampai kul 10mlm..sapa x tensen. Walaupun boss sogok gan makanan enak2 (mat rempit McD & Pizza la yg selalu jd mangsa) tp hati aku dah x de kt opis...hang buh makanan paling lazat dlm dunia pun aku dah x pandang..dlm otak aku hanya ada bayangan insan2 yg aku syg jer

Boss aku lak cam x paham2 naluri aku sebagai seorg ibu..lepas 5.20pm (abis kerja) otak aku dah jem..dah x leh nak pikir dah bak kata pepatah badan jer yg kat opis tu yg lain2 dok kt umah dah. Yg boss aku ni lak asal din dong bell kul 5.20 tu, masa tu la baru nk panggil mtg haru tul. Tapi 2,3 hari ni aku mengelat tak mau join mtg..kebetulan lak aku batuk teruk so, aku bg alasan batuk aku boleh merebakkan virus kpd suma team, dah la mtg dlm bilik tertutup...boss kata "OK"...YES! YES! melompat la achik..

Persiapan untuk negotation dah siap..nasib baik taun ni ada CA team yg mantop komputer..tu yg leh mboloskan diri dr mtg.Slide2 tuk presentation dah siap tunggu greenlight utk bsidang jer lg..minta2 semuanya bjln dgn lancar...