Aku, Dia & Cintakami

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah


Kepada suma di ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah, bersama-samalah kita meningkatkan keimanan dan ketakwaan pd ALLAH... & semoga mendapat keredhaan dri Illahi..
Salam Ukhwah...
Yatie

Saturday, December 5, 2009

Slow la...

Disebabkan selalu kena balik lambat..aku kena la drive sendrik g opis..selalu aku tido jer..sedar2 dah kt tepi pagar PHAAM...Bila aku drive baru aku tau mcm mana tensen nyer cik Hb aku drive hari2 ....(dah tau lama dah.. tu yg malas nk drive..ahakssss).

Ada satu pagi tu...aku mengekor belakang sebuah keta..muatan penuh. Si dreba duk sakan bercerita...aku tau sbb tgk tangan dia cam sotong ke kiri ke kanan ke dpn kebelakang...haru betul mamat ni.. keta dah bsusun kat belakang. nak memotong x leh sbb keta dr dpn byk sgt. Pd pemandu keta cam gini tolong ler..tangan tu kalu nak kehulu kehilir lantak pi hang la..tapi kaki tu tolong ler tekan minyak..takkan nak suruh kaki pun kehulu kehilir...

Tu kes sibuk bercerita,ni lak kes perasan keta laju. Bila sampai kat tempat bleh memotong (ada 2 lane)keta yg lembab p sebelah lane kiri (sbb sedar diri lembab) tp keta ke2 yg mgekor kat belakang x sedor diri lembab so bersaing gn keta lembab td, bukannya nk memotong jd keta ke3 x leh nak g mana...sampai sudah x leh memotong. Dah la slow...suka sgt tekan brake..nampak lopak brake..nampak air brake..nampak gerai karipap brake...adoiiiii

Kes bergayut kt tipon pun satu hal, org duk sibuk nk kejar traffic light dia dok bawa keta kekiri kekanan & slow tahap gaban...lepas tu leh lak melencong dr lane ke3 ke lane tepi sekali. Dah tau x nk masuk traffic light p la awal2 ke tepi jgn ganggu driver lain.Driver sekarang suka memperjudikan nyawa mereka & keluarga mereka. Bawa keta ni kena ada tolak ansur...bila pemandu lain x sabar, mereka akan memotong walaupn jalan depan x clear..ni yg myebabkan xcdent. Kalu rasa keta x pickup g jer lane kiri jgn myusahkan pemandu lain. Kalu speedlimit 80km/j jgn ler bawa 40km/j. Tensen + mengantuk kalu ikut belakang keta lembab ni... HATI2 DIJLN RAYA..PANDU CERMAT JIWA SELAMAT.

CA yg buat aku pening

2-3 bulan ni aku bz sikit & tpaksa stayback (dlm kata lain kena paksa OT). Boss nak settlekan CA (Collective Agreement - Company yg ada UNION tau ler menda alah ni) dlm bulan ni...Aku & CA team dah btungkus lumus menyiap & membentangkan kertas kerja..tp still x dpt fullfill boss yer kehendak (boss aku ni bernafsu lain macam sikit...ari ni cakap lain esok dah jd lain lak).

Aku lak jenis yg suka on-time (datang on-time -kadang2 lambat gak he3 & balik pun sure on-time la..). Stayback lak bukan kejap2 kadang2 drag sampai kul 10mlm..sapa x tensen. Walaupun boss sogok gan makanan enak2 (mat rempit McD & Pizza la yg selalu jd mangsa) tp hati aku dah x de kt opis...hang buh makanan paling lazat dlm dunia pun aku dah x pandang..dlm otak aku hanya ada bayangan insan2 yg aku syg jer

Boss aku lak cam x paham2 naluri aku sebagai seorg ibu..lepas 5.20pm (abis kerja) otak aku dah jem..dah x leh nak pikir dah bak kata pepatah badan jer yg kat opis tu yg lain2 dok kt umah dah. Yg boss aku ni lak asal din dong bell kul 5.20 tu, masa tu la baru nk panggil mtg haru tul. Tapi 2,3 hari ni aku mengelat tak mau join mtg..kebetulan lak aku batuk teruk so, aku bg alasan batuk aku boleh merebakkan virus kpd suma team, dah la mtg dlm bilik tertutup...boss kata "OK"...YES! YES! melompat la achik..

Persiapan untuk negotation dah siap..nasib baik taun ni ada CA team yg mantop komputer..tu yg leh mboloskan diri dr mtg.Slide2 tuk presentation dah siap tunggu greenlight utk bsidang jer lg..minta2 semuanya bjln dgn lancar...

Friday, November 13, 2009

Offer of the year is back.....


Airasia buat promotion..klik sini (patut aku dapat komisyen sbb promote dorang ni). Xceli dah hampir semggu dah promo ni..aku jer yg lambat hapdet...

Bagi orang yg suka melancong cam aku...ni la masa yg ditunggu2...RM0 sapa yg tak teruja.
Disebabkan taun ni anak aku nk UPSR...so terpaksa la slowkan sikit xtvt percutian aku...tuk taun ni aku bookg LANGKAWI jer (percutian wajib aku) ...nak tau berapa RM.....RM90nett tuk 6 org...murah giler kan. Harga tu tuk tiket jer tau klu masuk luggage kena tambah lg ler ikut berapa beg yg nak bawa.
Pada korang yg minat melancong tu..apa tunggu lagi..grab la satu..memang berbaloi

Thursday, October 22, 2009

Diet....

Adoooiiiii...member sebelah meja aku start diet lak..bermaknanyer teman makan aku dah x de dan aku kena la mkn sorang2...mana selera nak mkn sorang2 kan.

Dulu dia layan jer aku makan, Nasi lemak la, kfc la, McD la, Pizza la, Domino la, Nando la dan mcm2 lg. Spai bdn dia mendadak naik. Badan aku lak jenis susah nak naik.

Lepas bulan posa dia lancarkan program dietnyer...dia kata selg x kurus dia akan teruskan dietnya & nak tak nak aku pun terpaksa ikut dia diet...pg makan nestum & milo, tengahari makan buah dan mlm baru aku mkn nasi....kesian aku kan...(nak tunggu dia kurus alamat tinggal tulang la aku..huhhuhuhuh)

Monday, October 19, 2009

Kalau dah bukan rezeki....

Bila sampai umah dlm kul 12am & baru perasan ada 1 beg x de, tya suma org (Hb & anak2 ler..) dorang cakap x tau. Call abang ipar suh check kat dlm kete (dia yg amik kami kat airport) pun x de.

Aku pun start ler berceramah sambil gugle tel no. lost & found counter. Tapi bila aku baca org lain punya masalah kt website tu, aku terus diam & insaf. Dorang ttgal laptop, hp, camera dll yg lebih bharga. Aku cuma tertinggal beg yg berisi 40btl blackpepper & 5 btl bbq sos dr Swak jer..tu pun nk kecoh.(Aku bising sbb brg2 tu nak buat sourvenir kt kwn2)

SMS Lala, bg tau beg aku t'tgal kt airport (flight dia lambat 1jm dr kami), dia ckp ada nampak beg tu kt atas troli tp x tau yg tu kami punya dan dia pun buat tak tau jer la..
Ni ler rupa beg tu...Tinggal Kenangan!!

Sunday, October 18, 2009

Trip Ke Kuching, S'wak

Aku baru balik dr S'wak semlm..flight kul 9pm dr Kuching. Spai LCCT kul 10.50pm.Disebabkan company aku bg cuti Deepavali dr 16~20 Oct, sempat ler aku hapdet trip aku ari ni...

Trip 4H 3M dari 15 Oct~18 Oct 2009. Booking tiket ni dah lama...last year-masa airasia buat promotion ...Kami gi 4 family, aku, lala, yie & my parent.
Sebelum tu sarapan dulu kat LCCT MB...











& berposing2 (lala,nadia,baby & Dina..yg terbaring tu anak lala yg sulung, iman)
Sampai Kuching kul 2pm...tunggu kereta sewa dan g lunch. Pas tu check in kat Tunes....promotion rate -all in RM20/nite..memang berbaloi.(aku booking 1 ari jer sbb dpt murah)

Ni ler rupa lobby nyer...betul2 depat Hilton
Ni lak rupa biliknyer yg comel..kami terpaksa bawak airbed tuk xtra bed. Utk makluman Bilik ni tiada tingkap & TV ya. Tv & Internet ada disediakan di Lobby.
Merayau2 di Main Bazaar & waterfront...jln kaki jer dr Tunes tu..kedai2 kt sini tutup awal. Kul 7pm kalu x silap aku.

Waterfront..Makan malam kat Waterfront...(lupa nak amik gambar). Makanannya sedap tapi agak mahal. Nasi lemak @ Mee goreng sepinggan RM5.

Hari Ke-2 (16 Oct 2009)

Kami pindah ke Somerset Gateaway Apartment lak..2 hari duk kat sini.Masa aku dtg dulu pun duk kt sini gak. Hotel ni memang selesa tuk family. Ada kitchen (boleh masak pd yg rajin). Yg aku suka dia provide washer & dryer (so tak yah bw baju byk2)Lepas solat Jumaat kami G Santubong. Sepatutnya kami ada driver tp disaat2 akhir driver ada hal lain. So, aku terpaksa jd co-pilot secara tak rasmi. Berpandukan map yg x berapa complete kami redah jer p santubong. Kat sini jalan dia komplikated sikit. kalu silap masuk jln duk bpusing2 kat situ jer la. Nasib dpt co-pilot yg bijak...hehehehe.

Ni gambar gunung santubong yg aku sempat snap dari dlm kete.
Berposing depan Kampung Budaya SARAWAK...

Pantai Damai...walaupun dah setahun tapi masih x berubah tempat ni

Hari ke-3 (17 Oct 2009). Kami ke Serikin...berpandukan peta yg x complete & co-pilot yg bijak, kami berjaya sampai ke sana dlm kul 10.30pagi.Keadaan agak sesak compare gan masa aku g taun lepas. Dan harga brg pun dah boleh tahan mahal. Aku cuma shopping tikar & kain pasang indon kt sini. Gambar x snap sbb masing2 sibuk dok pilih brg.

Kul 2pm kami G Lunch kat Bau.Lepas tu terus balik Kuching. Sempat Singgah kat Muzium Kuching.Lepas tu merayau jap kat Pasar satok. Makan malam kat area Ariff Hotel. Kami cuba rasa Ayam penyetnya (nasi+ayam goreng+ulam). Makanan disini sedap dan harganya pun berpatutan.

Hari Ke-4 -hari terakhir(18 Oct 2009).Disebabkan semlm x sempat nk beli brg kat Satok sbb angin kuat & hujan. Kami terpaksa g lg. Beli Pua Kumbu & Terubok Masin.

Yie & family sedang shoping di satokLepas tu G merayau di Jalan India & Main Bazaar. Cari kek lapis..klu nak yg fresh kena g kilang dia kat seberang sungai tp x leh tawar. Yg kat depan Bazaar ni kalau pandai tawar boleh dpt murah.



Tya org2 kat situ cam ner nk g seberang dgn kete. dorang suma x rekmen takut sesat. Dorang suh naik sampan jer. Kami pun g seberang naik sampan sbb nak cuba makan kat restoren payung. Aku cuba makan mee kolok...tp bukan taste aku kot...kurengggg. Ammar order kolok goreng...dia kata sedap sangat.

sebenarnya banyak gambar menarik kat sini...tempat ni memang cantik..tp aku malas nk dwload. 4 ari kat sini aku & Hb dah mahir sikit gan selok belok jln kt sini. Pada sapa2 yg nk g Swak leh la booking kamek org jd Tourist Guide nya ..heheheh

Kul 7pm kami dah gerak ke airport sbb flight aku kul 9pm.

Cite Raya yg dah basi

Dah dekat sebulan x hapdet blog...bukan malas @ bz, tp penat...hari2 buka blog kawan2 & asyik dok baca entri org. bila buka blog sendrik dah penat. Tapi tak pa la...nak gak cite raya cam geng2 lain tu.

Taun ni seperti yg dah dimaklumkan turn Raya kt kg Cik Hb. Hari sabtu 1 hari b4 raya baru balik. Kami konvoi 3 keta balik J1. DJ Radio bg info Karak Highway sesak. Aku usulkan ikut jln lama tp depa suma x mau...kami pun redah jer la. Kul 1.30pm baru gerak dr Gombak (amik PIL yg duk kat sana).
Alhamdulillah...sepjg perjlnan sumanya ok..tiada langsung kesesakan, mungkin dj tu lupa nak hapdet info terkini kot.Kul 3.30pm kami dah spai Bdr Pusat. Merayau2 jap kat situ sbb dah lama x balik.Kul 4.30pm baru spai umah, geng2 konvoi suma dah spai & dok sibuk prepare juadah berbuka.
Ni gambar2 raya...sesi bermaaf-maafan.

dan ni gambar raya kami untuk tahun 2009

Raya ke-2 kami ke Lipis a.k.a kg my parent.

bergambar gan nenek, wan & family adik lelakiku, yie. Adik aku dah nak balik Banting.

Raya ke-3, Balik kg mak kepada mak aku lak (nenek aku daaa...)

yg paling tinggi tu adik aku, lala, bergambar gan mak sedara & cousin2 aku berlatar belakangkan umah peninggalan nenek aku...

Raya ke-4, G umah pakcik Hb. Berhampiran gan umah dia ada Titi Gantung

Ni geng penggembaraan yg telah berjaya melintasi titi gantung itew...

Pakcik yg bw kami ke titi gantung ni ajak beraya kt umah dia. Dr titi gantung ke umah dia lebih kurang 1km kot. Abis cair make-up aku...
Gambar dia & family.

setakat ni jer la laporan raya utk taun 2009.

Thursday, September 24, 2009

Siap Sudah.....

Setelah bertungkus lumus, akhirnyer aku berjaya menyiapkan langsir raya utk raya taun 2009.
dan inilah hasilnyer...


Dina-Model langsir 2009

Wednesday, September 16, 2009

Checklist Raya

Ari ni dah 27 Ramadhan...meh check checklist apa lg yg lum settle

Baju raya
Suma dah settle

Tudung/songkok raya
Berehhh...

Kasut Raya
Pun dah settle

Kuih Raya
Dah settle gak

Balang kuih raya
Hb kata yg lama tu elok lg..basuh jer

Duit Raya
settle....sesapa nak duit raya datang ler umah

Perabut raya
budget x de nk tukar...tukar sarung Sofa jer.Ingat nak jahit sendrik...demam punya pasal..kain2 tu duk bertapa dlm beg plastik lg.Nampaknya lepas raya ler baru settle (susah2 htr kedai jer kan..kan)

Langsir Raya
Baru jahit separuh..alamak cam x sempat jer nak buat ni..

Walaupun masih ada yg belum settle...aku tetap akan beraya gan gumbira nyer lalalalala....

Sunday, September 6, 2009

17 Ramadhan Sudah.....

Sekejap jer dah 17 hari umat islam menjalani Ibadah Puasa. Tahun ni Alhamdulillah..suma anak2ku berpuasa. Baby pun dah tak heran tengok bdk2 lain makan depan dia..pandai anak comel ibu ni.

Persiapan raya...almost done. Cuma anak dara 2 org tu jer nak kasut tumit tinggi & tak jumpa yang bkenan dihati (hati ibu dorang ler..). Kuih raya cam taun2 lepas ler..tunjuk2 & bayar jer.

Taun ni raya kt kg Hb..Petang raya pertama baru balik kg aku lak..tiap2 taun cam tu ler rutin kami, cuma alternate raya kt mana dulu jer.Elok kawen 1 negeri ni..senang nak adjust tak yah gaduh2 nak balik raya. Abang aku lg best 1 kg ...errr melalut lak.

18hb company aku dah istihar cuti...maknanyer cuti raya aku dari 18hb ~ 27hb Sept...fuhyoo lama giler tu...jgn jeles yer kwn2. balik raya nti pulun ler buat keje sbb dah cuti lama.

Minggu ni keje 4 ari..minggu dpn pun keje 4 ari...pas tu cuti...HORREYYYY..

Sunday, August 30, 2009

Salam Merdeka

Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yg ke 52.


Bebaskan diri anda dr terus dijajah......

Dina's Birthday

Hari ni 30hb Ogos 2009 usia Dina genap 7 tahun. Selalunyer birthday Dina kami sambut kt padang kat perumahan aku(countdown merdeka) tp taun ni kt umah jer sbb kena g solat Tarawikh. Aku & Jiran tetangga tiap2 taun buat makan2 kat padang sempena hari kemerdekaan tp taun kena bulan puasa lak.

Dina masa umur 2tahun
Kepada Dina Ibu ucapkan 'Selamat Hari Ulang Tahun yg ke 7. Semoga Dina dipanjangkan usia, sentiasa dilindungi & mendapat keredhaan ALLAH swt, menjadi anak yang solehah & rajin2 belajar agar tercapai cita2 nk jd doktor dan Ibu nak Dina tau yg Ibu sangat sayang kt Dina.Rasa cepat sgt masa berlalu..dah besar anak ibu.
Dina dah 7 tahun
Ramai yg kata Dina copyright aku sbb tu aku tak berapa ngam dgn dia, tapi yg penting aku sangat syg anak2 ku. merekalah nyawaku tanpa mereka hidupku tak bermakna.
~~IBU LOVE DINA~~



Saturday, August 29, 2009

Shopin Till U Drop.....

Hari ni utk kesekian kalinyer aku g shopin.Hb & anak2 tak ikut, takut nak bawa kat tempat sesak2 ni. Lg pun mask dah x de stock. Aku follow SIL yg nk g shopin kt SOGO. Target aku nk g cari baju melayu kat Jln TAR.

Baju anak2 aku dah beli b4 Ramadhan sbb malas nk berebut gan org ramai cuma nak top up sikit2 jer lg. Sampai kt SOGO kul 10am...layan jer akak ipar aku ni shopin sambil2 tu aku cari gak keperluan tuk diri sendiri. Pas tu pusing2 cari Jubah kat Norai Apparels..x de yg bkenan. Masuk kat TURKUAZ..jumpa 1 yg menambat hati..so apalg bayar jer ler.

Ronda kat Jln TAR..puhh ramai nyer orang...ni yg aku tak suka bersesak2 ni. Letih pusing2 tapi baju masih tak jumpa...pembetulan bukan baju tp warna...kalau ada pun jenis kain yg digunakan x menarik hati. dekat sejam aku terpusing2 baru jumpa baju Hb. Aku minat kain yg digunakan jd aku beli 2 psg...(1 psg warna keluar tema). Kedai tu x jual baju kanak2..maksudnyer kena sambung pencarian lg ler...

Aku dah penat memusing so masuk MYDIN tp masih x de kaler yg aku cari...kepala dah start pening. Akak ipar dah call suh g ke kete sbb ari nak hujan. Aku pun terpaksa menamatkan pencarian...

Kul 3.30pm bergerak pulang & singgah kt Masjid Wilayah utk solat Zuhur yg dah tinggal nyawa2 ikan jer.

Baju yg dicari masih lum dapat lg maksudnyer aku kena g shoppin lg ler...ahakkks.

Thursday, August 27, 2009

Baby dah Puasa


Hari ni dah 7 hari umat Islam menjlni ibadah Puasa. Taun ni aku & Hb dah plan nk ajar Baby berpuasa. Awal Ramadhan kami sambut di umah Parent aku kt Kuala Lipis. Biasa ler bila bersahur kt umah mak...tunggu jer mak kejut bangun sahur he..he... (tradisi ni aku dah amalkan sejak sebelum kawen hgga dah beranak pinak...tq mak).

Hari pertama baby bangun sahur makan sikit jer. Esoknyer pukul 1pm dia dah mula merengek nk makan.Aku pujuk suh tido tapi tok wan marah suruh bg makan. Dengan rasa berat hati aku bg baby makan. Masa bg baby makan tu aku reka citer suma org yg berpuasa akan tumbuh kepak utk terbang. Dia sorang jer yg tak de kepak. Nanti suma org terbang dia tinggal kat bawah. Dia janji gan aku esok dia nk puasa.

Esoknye kul 2pm dia mula minta makan. Aku ingatkan dia tentang kepak yg akan tumbuh jika berpuasa. Di sebabkan nak kepak & terbang cam org lain dia tak jd buka puasa. Aku suruh dia tengok TV. Pukul 4pm kami balik KL. Sampai kat Gombak (umah PIL) dekat kul 6pm..merayau2 kat Bazaar Ramadhan cari Juadah Berbuka.

Sampai kt umah PIL lg byk dugaan untuk Baby. Sepupu yg sebaya suma tak puasa dia pun merengek ler minta makan bila budak2 tu makan & minum depan dia. Hb layan dia dan bwa dia g jln2. Baby selamat menjalani Ibadah Puasa pada hari kedua dengan jayanyer.
Sejak dari hari kedua sampai sekarang Baby masih tak tingga puasa. Dia kata kepak dia dah byk & dah boleh terbang Tinggi. Alhamdillah, pada usia 4tahun 9bulan Baby dah pandai berpuasa. TAHNIAH baby!!! (taun ni claim duit raya byk sikit gan Ayah tau :p).

Dugaan Sebelum Ramadhan......

Hampir sebulan aku demam teruk.
Kronologinyer...

8hb Ogos - aku mula demam & sakit kepala.

10~13 Ogos - 4 hari MC...(13 Ogos amik darah).

14 Ogos - g jugak opis nk settlekan keje sikit..badan memang sakit giler, jln pun cam robot jer. Sampai umah doktor call kata ada prob gan report darah aku... alamak hati dah mula x sedap. Kul 8pm g klinik. Doktor bg tau platelet darah rendah 126 (sepatutnyer mesti lebih 150). Minta refer letter ke Specialist.

15 Ogos - G KPJ Selangor (nama dulu SMC). Doktor amik darah lg. Platelet makin turun 114. Doktor bg ubat & antibiotik dan suruh datang lg amik darah pd 17 Ogos.

17 Ogos - G amik darah..platelet turun lg 112. Doktor suh aku masuk wad. Dia nak monitor. Sbb nak tau kenapa platelet aku rendah..ujian denggi negative. Doktor kata Viral Fever. Kena buat throat swab & kena kuarantin sejam lebih.

17~18 Ogos - Terlantar di KPJ Selangor (Drip-2botol). Aku risau duk kt hospital ni lama2 sbb ramai sgt yg sakit. Sbelah katil aku pun demam. Bila doktor kata platelet darah naik 136 aku minta keluar. Doktor bg MC dari 17~21 Ogos. 21 Ogos suruh dtg amik darah lg. Tp aku tak g sbb emergency balik kg. Tapi sekarang aku dah beransur pulih dan badan tak sengal2 lg.

Company shutdown dari 21~31 Ogos 2009. Maksudnyer aku sekarang ni masih bercuti lg ler...

Kepada kawan2 suma aku nak ucapkan Selamat Berpuasa dan Berbuka..dan jgn lupa Solat Tarawikh (setelah 7 hari umat Islam menjalani Ibadah Puasa..huhu).

Monday, August 10, 2009

Menjelajah Langkawi

Diam tak diam dah sebulan aku x jengok blog ni...baik punye bz. nanti ler aku hapdet 1 per 1 ke mana aku menghilangkan diri selama 1bulan ni..tungguuu....


Hari ni aku nk hapdet pergembaraan aku ke Langkawi untuk kali yang ke...er.erm sori x hengat dah byk kali sgt. (da x termemori dlm otak aku) yang pasti sethn sekali aku mesti g sana. Jgn ingat aku ni kaki soping lak...hb aku yg suka g sana sbb rokok murah (alasan..he..he). So, sambil hb aku soping rokok aku soping ler pe2 yg patutkan..kan..kan.

Pengembaraan bermula pd 030709 dan berakhir pd 0607009. Flight kul 9.15pm tp biasa ler kpl terbang tambang murah ni delay lebih kurang 1jam

Melepak2 tunggu kapal terbang yg delay




Ketibaan di Lapangan Terbang Langkawi...11.10pm....
Check in kul 11.30pm..hotel Helang (sebelah airport jer)


Misi pertama 040709: Mengelilingi Pulau..antara pulau yg dilawati
1. Pulau Tasik Dayang Bunting
2. Pulau Singa Besar (Eagle Feeding)
3. Pulau Beras Basah




Berposing semasa menunggu bot




Teruja.....


Berhampiran Pulau Tasik Dayang Bunting....nampak tak background tu..cam pompuan peknen sedang baring..




Sampai sudah...tapi misi belum tamat lg


Nak sampai ke Tasik Dayang Bunting Kena Mendaki Lebih kurang 15min~20min ikut kelajuan family aku ler. (Aku lak pakai kasut tumit..uwwaa..) Satu lg yg anda perlu tahu kt sini banyak sangattt monyet. Monyet2 ni sangat teruja jika anda membawa beg plastik. Jadi sila berhati2.




Permandangan di Tasik Dayang Bunting




Setelah lepak 1jam kat Tasik Kami teruskan misi ke Pulau Singa Besar..Bagi Helang makan


Pas tu ke Pulau Beras Basah. Tempat untuk mandi-manda


Balik dari Pulau singgah Beras terbakar cari minyak gamat & kain batik
Misi Kedua 050709 - Pusing2 Pulau (darat lak)


Memula g Langkawi Cable Car..


Untuk bagi makan arnab...x naik cable car sbb dah byk kali naik dah x teruja.


Makan Tengahari kat Tanjung Rhu...Nasi Ayam best!!Masing2 dengan muka 10sen sbb tengah konfrantasi..


On the Way balik singgah Taman Burung..tp x masuk pun. Bergambar kt luar jer
Sempat singgah tempat wajib soping...Idaman Suri & Ismail Group
Balik hotel & Lepak2. Lepas Maghrib kuar g shoping2 kat Jetty Point


Dina & Bunga Kristal dlm kedai Ismail Group.
Misi Tamat -060709 ..Hari ni tak sempat g memana hanya mandi dikolam kt hotel. Disebabkan teruja mandi kolam. Nyaris2 kami x tertingal flight. Masa final call kami masih dok tunggu tokey kete dtg & nak amik deposit. Sampai dah penat dorang buat announcemnt baru kami check in...Bila dah nak masuk hb aku baru teringat jaket dia tertgal dlm kete sewa. Nasib baik penjaga tiket tu bagi pergi amik.




Akhirnya kul 1pm kami sampai di LCCT..

Sunday, June 14, 2009

Yang suka mengadap komputer sila baca

Sabtu 6 Jun 09 kira2 kul 10pm tetiba jer tangan kanan aku jammed. Kebas & sakit sesangat. Kejadian berlaku masa kat kg. 1 mlm aku x leh tidur. Bila aku ngadu kat ayah aku keesokkan arinye, dia urut sambil tekan2 tangan aku. baru aku leh genggam dan hilang sikit kebas2 tu.

Aku ingat dah ok la...tapi pg isnin semasa aku tersangat bz menaip tetiba kebas & sakit tu dtg semula. Aku terus g klinik & doktor refer ke specialist dan aku kena buat MRI. (Doktor suh buat kat 2 tempat : bahu & tengkok)

Result MRI aku menunjukkan bahawa disk kat leher aku C3/C4 & C5/C6 dah terkedepan dan menekan saraf sbb tu aku kerap rasa kebas2. Doktor kata tak berapa serious tapi aku kena buat physiotheraphy sebyk 6kali & makan ubat-ubatan.

Nak tau lebih lanjut ttg penyakit ni..sila ler baca..

That pain in your neck that shouldn’t be ignored

by SoccerPrincezz on Wed Oct 03, 2007 6:45 am

SINGAPORE: Do not dismiss that recurring pain in your neck as a simple muscle ache that can be relieved with massages. Poor posture and bad work habits could have resulted in that pain to warn you of potential irreversible damage to your neck.

Watch how you treat your neck especially if you are in a desk-bound job, or risk causing irreversible damage that can lead to nerve injury and possible paralysis. The warning came from Associate Professor Tan Seang Beng, who heads the Department of Orthopaedic Surgery at the Singapore General Hospital (SGH). He explained that the spinal column is made up of a series of bones known as vertebrae. In between two vertebrae is a disc that acts as a ‘cushion’. Each disc has a soft, jelly-like centre enclosed by a more fibrous and elastic wall.

Associate Professor Tan said, “Over time, because of expansion and contraction as we move, the wall of one or more of the intervertebral discs could crack causing the soft centre portion of the ‘cushion’ to seep out through the crack in the wall.

“This condition is commonly referred to as a ‘slipped disc’. The body will try to heal the crack itself but in the process it either turns the portion of the disc that has slipped out into fibrous scar tissue or sometimes into what is commonly termed a ‘bone spur’. Both conditions of having slipped discs and bone spurs can cause pain, and particularly so when nerves are compressed.”

Risk of paralysis

Associate Professor Tan warned that if there is any pain in your neck, take it seriously.

“The upper portion of the spine known as the cervical spine is in the neck. When slipped discs and bone spurs occur in this area, the nerves and spinal cord can be affected and in extreme cases, result in paralysis. This is because the spinal cord relays messages to and from the brain to other parts of the body, much like a computer cable. If this cable is damaged, the computer or brain is able to function but none of the peripherals may work properly.” But how does one tell the difference between potentially debilitating neck pain or a harmless muscle ache? Associate Professor Tan said the main difference is the kind of pain one experiences.

Pain that ‘travels’

“A muscle ache is different from the pain of a slipped disc because the discomfort from a muscle ache stays in the same area and is usually localised to the muscle that has been injured.

“On the other hand, if it’s pain from a slipped disc, the person may experience pain not just in the neck but pain travelling up and down one or both arms and sometimes even to the lower body. Thus if a person experiences pain localised to the neck only, the cause of pain could be a simple muscle ache due to a sprain. However, if the pain moves from the neck to the shoulders or arms, it may mean that the nerves in the cervical spine are affected. Nerve irritation or damage may result in not just sensations of pain, but may also present as pins and needles, aching, numbing sensations, a feeling of heaviness or swelling, weakness and impaired coordination of the limbs.”

He said that once the cervical spine is affected, the condition would likely deteriorate if one does not seek medical attention.

“Temporary pain relief from either a massage or medication sometimes dulls the pain. But this is only symptomatic relief. Unless the root cause of the pain is identified and treated, the problem will persist. Relieving pain by symptomatic treatment does not equate to better or faster healing of the injury. Thus if a person in pain takes panadol, his pain may be gone for several hours, but the injury is still there.”

Office workers most vulnerable SGH has been seeing more patients with neck pain requiring surgery. Associate Professor Tan said, “We are certainly doing a lot more surgeries for slipped disc and bone spurs than we used to. Typically, we see more office workers who are working with computers suffering from this problem, with almost half of the patients requiring cervical surgery because they are at risk of paralysis.”

He explained that desk-bound workers are more at risk.

“The office worker tends to stare for long hours at the computer screen. In that position, his head is likely to be in an off-centre position, exerting a heavy strain on the cervical spine. This causes compression on the discs that may cause a tear to one or more of the discs resulting in a ‘slipped disc’.”

Ball-and-socket implant for neck Patients who require surgery can now opt for the latest cervical spine implant surgery using the improved version of an artificial disc known as the Prestige LP.

Once implanted, the discs are designed to last a lifetime.

Associate Professor Tan said, “This ball-and-socket metal implant works in the same way as other artificial joints that have been used in surgery for the lower back and hip and knee joints for decades. The latest artificial disc for the neck, which we are using at SGH, is a unique metal-on-metal design with no plastic parts that can wear out easily.”

First Hospital in Southeast Asia SGH was the first hospital in South East Asia in 2004 to offer cervical spine disc replacement surgery using the Prestige LP artificial disc. Since then, its orthopaedic spine surgery team has attended to over 60 such patients including several patients who had three discs implanted. SGH has also trained many surgeons from other countries in this technique.

Associate Professor Tan said that conventional cervical spine surgery (which involves performing a fusion of the affected disc space by using a piece of bone from the patient’s pelvis to replace the slipped disc that has been removed) is still performed at SGH but less commonly than before.

This method requires an additional operation to the pelvis to remove the piece of bone and recovery time is longer as the bone takes time to fuse.

Change your work habits

Associate Professor Tan said the best way to care for the neck is not to stress it and cause problems to the cervical spine, especially if a person has had frequent attacks of neck pain previously.

Careful attention to posture, ergonomics and regular stretching and exercising is important to relieve stress and prevent injury.

Male and female office workers aged between 25 and 45 have higher risks of developing “slipped discs” that may eventually require surgery. So if you fit the typical profile of an office worker at risk of damaging your cervical spine, change your work habits now.

If you suffer from pain in your neck, monitor its characteristics and if necessary, consult an orthopaedic surgeon.

Wednesday, June 10, 2009

Cerita ttg Maid

Kesian sungguh bila aku baca srt khabar ttg pembantu rumah kena dera. Kejam tul majikan tu...ada ka patut simbah org gan air panas & paksa pekerja islam tu makan babi. Aku rasa kerajaan patut pantau syarat2 pengambilan pekerja asing ni. Pekerja Islam hanya di berikan kepada majikan islam saja. Agensi suma tak leh pakai asal duit masuk dorang kira apa. Pekerja islam p bg kat majikan bukan islam..kena mandikan anjing, siang babi, tak bg solat dll.

Pekerja asing ni pun 1 hal, bila dpt majikan baik dorang pijak kepala (ni cite betul..majikan baik tu aku ler he3x). Masa tu thn 2003, anak2 aku kecik lg . Aku htr ke nursery RM600/bln utk 3org. Jadi aku amik maid..gaji dorang RM350/bln.(Save RM250). Nampak cam save tp sebenarnya lg byk kos...bil api & air melambung, belanja dapur pun sama.

Masa tu Ikhwan(6thn) & Ammar(5thn) tengah lasak..mungkin sbb x biasa jaga bdk2 kecil, anak2 aku jd mangsa dera. Ikhwan cite maid aku tampar & tolak dia ke dinding (masa tu aku bw dia ronda2). Dia ckp maid aku siap cabut wayar telefon tak bg dia telefon.

Hb warning aku jgn serang maid sbb takut dia akan apa2kan anak2 aku masa kami g kerja. Aku pesan gan Ikhwan kalu dia buat lg cepat2 telefon. 2 ari lepas tu dia tampar Ikhwan lg & nasib baik ikhwan dpt telepon kami. Hb aku terus cakap dgn maid & marah masa tu juga. Balik keje kami panggil maid ni & slow talk gan dia. Maid aku menangis2 cakap dia dah minta maaf dgn Ikhwan. Aku dah tawar ati gan maid ni sebelum mcm2 lg terjd ....aku beli tiket & htr dia balik Medan.(maid ni keje gan aku 1o bln jer)

Lepas tu aku amik maid lg...muda sikit (dlm pasport 27thn tp bila dtg 18thn). Dia ni ok kerja rajin & suka gan bdk2. tahun pertama ler. Taun ke2 mula buat perangai. Giler berpacaran. Dia htr baby (5bulan) kat maid jiran aku suh jaga dia g dating gan pak we. Anak2 aku yg lain dia tinggalkan kat umah. Satu ari tu aku balik mengejut dan dia tertangkap. Dia menangis & merayu2 serta berjanji tak buat lg. Kami maafkan dan bila abis kontrak kami pun hantar dia balik Acheh.

Sejak tu aku malas nak amik maid, lg pun anak2 aku pun dah besar dan sori ler sbb korang terpaksa layan cite basi aku ni...

Monday, May 25, 2009

Edisi Makan2

Semlm 24 May 2009 genap umur abang (Ikhwan Hariz) 11 tahun...pejam celik 2x tak sedar cepat tul masa berlalu. Selalunyer kami celebrate gan KFC & Kek jer tp taun ni dia beria2 suh aku buat party. Aku pun layan jer ler...

Korang layan jer ler photo2 kt sini...



kehadiran para tetamu
Edisi bakar membakar & mencemarkan alam sekitar

Bergumbira dgn hadiah yg diterima....