Aku, Dia & Cintakami

Sunday, December 28, 2008

Menjelang Detik 05-01-2009

Semenjak 2menjak ni aku bz tul...bz dgn keje, bz gan anak2 nak sekolah dan x lupa juga bz nak mengabihkan duit bonus yg melimpah ruah tu..(year end sale ...). nak update blog pun tak de masa.

Bagi sume parent yg ada anak bersekolah mesti tau tarikh ni...tarikh mula sekolah bg taun 2009. taun ni suma anak aku sekolah. Baby yg bru umur 5 taun tu pun sebuk dok shopg kasut n beg sekolah. So untuk tak menghampakan dia yg berkobar2 nak g sekolah aku register ler dia tu kt Taska. Bg dia expose sikit gan enviroment kt luar.

Citer ttg persediaan persekolahan ni aku rasa ramai parent kt luar sana mengeluh, nak2 klu anak ramai. Baju, beg, kasut, buku, alat tulis satu hal belum masuk yuran sekolah lg. Sesak nafas dibuatnyer. Bab baju & kasut, Aku tak kisah jenama apa...aku tengok material ok (yg penting harga ok) aku beli je. Lg pun anak2 aku lasak, seluar sekolah 1 minggu jer ok lepas tu berlubang kanan kiri. Rasa2 nyer tiap2 bulan aku kena beli seluar bru kt dorang..letih.
Bg beg skolah lak aku ada baca artikel yg menyatakan kita kena beli beg yg khas untuk bawa buku (maksudnyer beg sekolah ler..) selama ni aku beli beg biasa sebab cantik tp dlm sethn 3,4 kali kena ganti sebab koyak..beg2 ni tak sesuai utk buku yg banyak.

Aku baru je basuh Baju sekolah anak2 aku ...penuh 1 penyidai
(pas tu byangkan aku nak iron suma baju2 ni.....ya ampun).


aku rasa suma parent melalui proses yg sama gak cam aku bila nak bukak sekolah. Bagi yang belum ada xprience tu....tungguuuuu.......dan yg paling penting, jalanraya kembali jem bila sekolah dah di buka.

Saturday, December 13, 2008

Aku & Orkid

Bila Orkid aku berbunga...



Cantik tak orkid aku ni...ni la hobi aku bila x de apa nak buat kt umah. ..membelek orkid. Nak cite sikit asal usul cam ner aku leh minat kt orkid ni...memula aku pindah kt umah aku ni suma umah jiran tetangga aku meriah gan bunga..umah aku jer padang jarak padang tekukur. Aku lak memang x suka tanam bunga al maklum ler comitment tinggi masa tu...(power ranger aku kecil2 lg time tu). Bila aku tgk umah org lain berseri2 je gan bunga2 aku pun g le nursery bunga, survey nyer survey aku beli bunga kertas 6 pkk sebagai 1st xprimen aku (sbb murah 6 bg RM15). Bila aku tgk pokok tu hidup gan subur di bawah jagaan aku..aku tanam puding lak pas tu daisy pas tu ros, masa tu umah aku lak yg meriah cam nursery. Masa aku selalu ulang alik g sg buloh cari daisy n ros tu la aku jatuh cinta gan orkid sbb bunga orkid ni nampak unik (sbb lain : toke bunga tu selalu ayat aku suh beli orkid, beli & gantung, x yah susah2 nak tukar pasu) Aku rasa orkid ni bunga ke-2 yg paling aku suka selepas tulip...(blog aku kan gambo tulip ).

Ni orkid pagar. Aku amik mak aku punye kt kampung. Yg merah tu bukan orkid tau..dia menumpang kasih kt pokok orkid aku jer.



Ni orkid pertama aku (spesis butterfly). Aku beli kt Pasar Bunga kt Tasik SA taun 2002. Aku beli anak RM5/pasu. Toke tu ckp selepas 3 bulan dia akan berbunga. Tunggu punye tunggu selepas 2 taun bru berbunga(Nasib baik pasar bunga tu dah tutup klu tak nahas toke tu).

Ni photo ros yg aku sayanng tp dah mati









Orkid senang sikit nak jaga compare gan lain2 bunga yg pernah aku tanam. 3 ari x siram pun ok. Klu g nursery kt Sg Buloh tu memang kopak aku...pernah sekali tu aku borong 15 pasu...toke kedai siap tanya lu mahu niaga ka cik... tp tu masa aku tengah kemaruk gan orkid ni...la ni aku dah slow.

Ni orkid hutan..aku beli kt tepi jln (gerai org asli kot) masa turun dr cameron, bunga dia mmg cantik.. berjuntai2. ...tp daun dia selalu kena koyak gan baby..hu..hu..hu.

Aku menumpang kasihkan orkid ni kt pkk mangga cik abg aku sbb umah orkid dah penuh..lg pun spesis ni suka ala2 hutan sikit. masa aku letak kt umah orkid x pernah berbunga.

Ni ler Baby...dia la tukang koyak daun orkid aku...

Aku rasa cukup la cite ttg orkid..nanti klu orkid hutan aku berbunga aku update k. c u sooooon.....

Dan Akhirnyer......

Finally...aku berjaya mencipta blog aku sendri...horey, horey...tq ninot & ijot yang jd sifu tak bergaji aku...toce..toce..